aaa

TERUGBLIK: 4e Innovatieforum health-i-care

Het vierde innovatieforum van het INTERREG project health-i-care heeft op 17 mei 2018 plaatsgevonden in het Fraunhofer inHaus-Zentrum in Duisburg. Het hoogtepunt van het forum, was uiteraard zoals bij ieder innovatieforum, het consortiumoverleg tussen de projectdeelnemers uit de verschillende branches; science, business en health.

Prof. dr. Alex W. Friedrich benadrukte bij zijn welkomstwoord het belang van deze bijeenkomst en de positieve vooruitgang in het project. Sieger Dijkstra, honorairconsul van de Bondsrepubliek Duitsland in Groningen hield een keynote-voordracht. In de keynote vertelde hij over de taal- en cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland en prees hij het project: “Als we het beste uit beide landen halen, dan kunnen we grotere doelen bereiken”, aldus Dijkstra.

Fototerugblik

(Projectpartners kunnen via de PP-Login alle foto’s van de bijeenkomst downloaden)

 

Tijdens de presentatie van prof. dr. Armin Braun van het Fraunhofer ITEM in Hannover kregen deelnemers de kans om de mogelijkheden van antibioticatests met sectionele longmodellen te bekijken. Want door dit middel ziet men door een reageerbuis hoe ons immuunsysteem reageert op bepaalde bacteriën en antibiotica.

De deelnemers kregen in de ochtend een rondleiding door het ‘ziekenhuis van de toekomst’. Op een oppervlakte van 350 vierkante meter wordt er in het Fraunhofer-inhaus-Zentrum met het ‘Hospital Engineering Labor’ een onderzoek- en coöperatieplatform geopend, die op alle vlakken een ziekenhuis realistisch nabootst. Dit gebeurt onder leiding van het Fraunhofer Institut für Software und Systemtechnik ISST, in samenwerking met meerdere Fraunhofer instituten en meer dan 80 industrie- en netwerkpartners. In het gedeelte ‘Health and Senior Care’ kregen de deelnemers een kijkje op de toekomstige gezondheidszorg voor ouderen. Het centrum heeft naast concrete ontwikkelings- en toepassingsprojecten ook nieuwe ontwikkelingen, die toepasselijk getest worden voor patiënten, medisch- en verzorgingspersoneel, verzekeraars en verzekerden, voordat deze worden ingezet voor algemeen gebruik.

In de middag kregen vier consortia de kans om hun vooruitgang en innovatie aan de Raad van Advies voor te stellen. De consortia ontvingen tips vanuit twee verschillende perspectieven, allereerst op de wetenschappelijke ontwikkeling en daarna op de marketing van het product en de volgende stappen die het consortium zal moeten nemen voor marktbetreding. Tegelijkertijd hebben zes consortia hun innovatie en voortgang gepresenteerd aan de deelnemers van het vierde innovatieforum.

Photo

Prof. Dr. Alex W. Friedrich

Hoogleraar en afdelingshoofd medische microbiologie, UMCG & projectleider health-i-care 

“Het project health-i-care is opgezet vanuit wensen en concrete behoeften van gebruikers en afnemende partijen ten opzichte van de bescherming van patiënten voor infecties en antibiotica-resistentie. Health-i-care zet zich door middel van landsgrens- en sectoroverstijgende netwerkvorming in voor versterking van het innovatievermogen en voor infectiepreventie in de grensregio en, daarmee verbonden, voor de ontwikkeling van één sterke gezondheidseconomische regio.”


Het project wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en door de Europese Unie en de volgende instellingen financieel ondersteund: