Nieuws overzicht

Voorstelling van het consortiumteam

17 oktober 2017

Universitätsklinikum Münster (UKM)

Projectpartner Prof. Dr. Karsten Becker
Projektmedewerkers: Dr. Dennis Knaack, Kristin Klar, Ivona Tonic

Het Universitätsklinikum Münster (UKM) staat voor klassemedicatie in het Duitse ziekenhuislandschap en voor onderzoek op het hoogste internationale niveau. Belangrijke onderzoeksthema’s van het UKM-instituut voor medische microbiologie zijn staphylokokken, waar ook de MRSA toe behoort, en de hierdoor veroorzaakte infecties, de ontwikkeling en evaluatie van nieuwe diagnostieke methodes evenals diagnostiek, typering, karakterisering en resistentiebepaling van micro organismen.

De arbeidsgroep van prof. dr. Karsten Becker is als projectparnter UKM geinteresseerd in het thema handhygiëne in de basisschoolleeftijd en ontwikkelt een studiedesign om de kennisstand van kinderen over hygiënevraagstukken en de fase van het infectiebewustzijn in deze leeftijdscategorie te onderzoeken. Samen met de partners worden motivatiebevorderende, kindgerichte zeepdispensers mede-ontwikkeld  en wordt in een meerarmige studie op verschillende basisscholen in het EUREGIO-gebied vergelijkend getest. Tevens worden de invloed van de frequentie van kwaliteit van de handhygëne en de kennisstand van de kinderen onderzocht.

www.ukm.de


Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen
Projectpartner Prof. Dr. Andreas Voss
Projektmedewerkers: Andrea Eikelenboom-Boskamp (PhD-candidate),  Dr. Katja Saris

Doel is het om meer over de handhygiëne-compliance in senioren- en verzorgingstehuizen te ervaren en indien nodig maatregelen te definiëren over hoe de compliance meetbaar verbeterd kan worden. Met de verschillende behoeften van de verpleging en bewoners dient daarbij rekening gehouden te worden.

De projectpartner beschikt over een groot netwerk van senioren- en verzorgingstehuizen. De partner heeft nationaal (WIP) en internationaal (WHO) aan projecten ter verbetering van de handhygiëne deelgenomen. De projectpartner brengt aanvullend ervaringen uit het voormalige EurSafety Project (SchmuddelFritze) mee, waarin het thema handdesinfectie op scholen centraal stond.


OPHARDT hygiene
Projectpartner: Dr Siegfried Steltenkamp
Projektmedewerkers: Patrick Stressler, Martin Harmes, Anna Ruhnau

De middelgrote en door de eigenaar geleidde ondernemingsgroep OPHARDT hygiene ontwikkelt, produceert en verkoopt een compleet productportfolio van functionele dispensersystemen en complete oplossingen voor de omzetting van de hoogste hygiënestandaards op medisch gebied, in de farmacie en levensmiddelenverwerking evenals voor het gebruik in openbare wasruimtes en sanitaire ruimtes. Op zes productielocaties wereldwijd werken ruim 450 medewerkers dagelijks mee aan de succesvolle omzetting van het OPHARDT hygiene motto ‘breaking the chain of infection’.

In het kader van het project ontwikkelt OPHARDT hygiene kind- en ouderengerichte desinfectiemiddel- en zeepdispensers, waarvan het design en de handhaving op de desbetreffende verschillende behoeften wordt afgestemd, zodat op het point-of-care een didactisch waardevol en duurzaam motiverend dispensersysteem het infectierisico bij de desbetreffende instituten (scholen, crèches en verzorgingstehuizen) minimaliseert en voor opheldering zorgt. “Het verheugt ons om in het kader van het health-i-care project werkveld- en landsgrensoverschrijdend aan concrete praktijkgerichte oplossingen ter verbetering van infectiepreventie mee te kunnen werken”, aldus Heiner Ophardt, CEO van OPHARDT hygiene aan de start van het project.

www.ophardt.com

Deel artikel: