Nieuws overzicht

Voorstelling van het project „Infectiebewustzijn en -prophylaxe in basisscholen en zorginstellingen“

2 mei 2018

Het project omvat de ontwikkeling van op de leeftijd aangepaste en motivatiebevorderende zeep- en desinfectiemiddeldispensers voor onderwijs- en zorginstellingen, evenals de conceptualisering van specifieke interventies, om hygiëne-adequaat gedrag te stimuleren. Doel van het consortium is het om preventief in te werken tegen overdraagbare infectieziektes zoals dysenterieverschijnselen en infecties van de hogere luchtwegen, die veelal via handen worden overgedragen.

Infectiebewustzijn en infectieprophylaxen bij opgroeiende kinderen op de basisschool

Tegen de achtergrond van de toekomstige uitdagingen door overdraagbare ziekten, vaak door multiresistente en/of hoog-virulente verwekkers, vormt een goede handhygiëne een belangrijke bouwsteen in de persoonlijke gezondheidscompetentie. Hier geldt dat reeds in de kinderjaren overeenkomstige kennis dient te worden overgedragen en vaardigheiden moeten worden ontwikkeld.

Hier start het deelproject: In samenwerking met het Institut für Medizinische Mikrobiologie des Universitätsklinikums Münster (AG Prof. Dr. K. Becker), het Institut für Erziehungswissenschaften der WWU (AG Prof. Dr. U. Weyland en Dr. A.K. Hein) en het Departments of Psychology, Health & Technology der University of Twente (AG Prof. Dr. L. van Gemert-Pijnen) evenals OPHARDT hygiene worden de handhygiënekennis en het bijbehorende gedrag onder basisschoolkinderen onderzocht en wordt een op leeftijd toegespitst, motivatiebevorderende zeepdispenser ontwikkeld. De dispenser zal over interactieve functies beschikken, die samen met een separate instructie het ‘goed leren handen wassen’ bevordert. Bovendien wordt in het kader van het project onderwijsmateriaal voor de basisschoolleerlingen ontwikkeld.

Dit deelproject wordt wetenschappelijk door prof. dr. K. Becker van het Institut für Medizinische Mikrobiologie des Universitätsklinikums Münster begeleid. Ondersteund door betrokken leerkrachten en de schooldirecties wordt in 13 basisscholen in de regio Kreis Steinfurt in verschillende studiegebieden de invloed van de desbetreffende onderwijsmaterialen en van de praktische oefeningen met de installatie van leeftijdgerelateerde zeepdispenders op de handhygiëne van schoolkinderen geanalyseerd. Verdere informatie over dit deelproject “Infectiebewustzijn en infectieprophylaxen bij opgroeiende kinderen” vindt u via deze links (duitstalig): http://www.eurhealth-1health.eu/de/projektpartner/universitaetsklinikum-muenster-ukm/ en https://www.ukm.de/index.php?id=10021

Handhygiëne und infectieprophylaxe in zorginstellingen

In dit deelproject worden leeftijdsgerelateerde ‘smart’ dispensers voor de meting van handhygiëne in zorginstellingen ingezet om daar de compliance en infectiepreventie toonaangevend te verbeteren.

Zo zullen voor het eerst gegevens over dit thema in het Nederlands-Duitse grensgebied worden verzameld en zal de mogelijkheid worden gecreëerd om interventies te plannen. Na de start van de meting van het handhygiënegedrag in zorginstellingen eind 2017 in Duitsland en begin 2018 in Nederland werden in de eerste helft van 2018 aanvullende directe observaties doorgevoerd. In de tweede helft van het jaar zullen interventies plaatsvinden, die op basis van de verzamelde data worden uitgewerkt.

Meer informatie over het proejct “Infectiebewustzijn en infectieprophylaxen op basisscholen en in zorginstellingen” vindt u hier.

Deel artikel: