Nieuws overzicht

Peptide nieuw wapen tegen infecties

22 februari 2018

Bioloog Peter Nibbering werkt in het LUMC aan een nieuw middel om antibiotica infecties tegen te gaan, als alternatief voor antibiotica. Hij kijkt naar peptiden die overal in ons lichaam voorkomen. Momenteel overlijden er wereldwijd circa. 700.000 mensen per jaar aan bacteriële infecties, vanwege bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. Naar schatting loopt dit aantal op tot 10 miljoen mensen in 2050, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Nibbering en zijn collega’s hebben met gebruik van technieken zoals computersimulaties en een elektronenmicroscoop onderzocht hoe peptiden een bacterie aanvallen. Het blijkt dat een peptide zich snel hecht aan de celwand van een bacterie, de celwand verslapt en verscheurt, en daardoor de bacterie leeg loopt en dood gaat. Peptiden kunnen binnen minuten bacteriën doden, in vergelijking tot antibiotica die vaak uren of dagen nodig hebben om bacteriën te bestrijden, is dit heel snel.

Tijdens de onderzoeken op gedoneerde huid en proefdieren bleek dat bacteriën niet resistent worden tegen SAAP-148(een soort peptide). Dit komt mogelijk door de snelheid waarmee de peptide de bacterie doodt, waardoor de kans verkleint wordt dat de bacterie zich aanpast en resistent wordt.

Het gebruik van SAAP-148 op patiënten is nog niet mogelijk, hiervoor moet het eerst nog uitgebreid getest worden. Volgens Nibbering duurt het minstens vijf tot zes jaar voordat het middel is goedgekeurd en echt gebruikt mag worden.

Meer informatie over dit nieuwsbericht vindt u op het leidschedagblad

Deel artikel: