Nieuws overzicht

Nieuwe behandelingsmethode tegen resistente bacteriën

11 januari 2018

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Academisch Medisch Centrum (AMC) en Brandwondenzorg Nederland hebben een nieuwe behandeling tegen resistente bacteriën gevonden: peptiden. Dit zijn korte ketens van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, die een rol spelen in het menselijke afweersysteem.

De peptide LL-37 wordt door de menselijke lichaam ingezet tegen infecties. “We maakten een aantal varianten op LL-37 en bepaalden welke variant het beste werkte tegen bacteriën”, aldus dr. Peter Nibbering van het LUMC. Daarbij bleek de variant SAAP-148 het meest effectief te zijn. Bij tests heeft deze peptide alle bacteriën, zelf resistente bacteriën en bacteriën met een beschermende laag, opgeruimd.

Bovendien raken bacteriën niet zo makkelijk resistent tegen peptiden. “Mogelijk komt dat doordat het peptide de bacterie heel snel doodt, namelijk binnen enkele minuten”, vertelt LUMC-onderzoeker dr. Anna de Breij. “Dat maakt de kans op mutaties veel kleiner dan bij middelen die langzamer werken, zoals antibiotica.”

Vervolgens gaan de onderzoekers het medicijn testen op mensen. Rond 2020 zal het op de markt komen. Echter denken ze niet dat de peptide antibiotica zal vervangen, maar als een uitwijkmogelijkheid zal fungeren wanneer antibiotica niet meer werken.

Het volledige nieuwsbericht leest u op medicalfacts.nl

Deel artikel: