Nieuws overzicht

Nederlandse veesector loopt voorop bij de anti-antibioticastrijd

16 november 2017

Vorige week riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) boeren over de hele wereld op te stoppen met het gebruik van antibiotica bij gezonde dieren. Het toedienen van antibiotica bij dieren is vaak onnodig. Antibiotica worden gebruikt om de dieren tegen ziektes te beschermen of om ze sneller te laten groeien. De kans op resistente bacteriën wordt daardoor vergroot.

Nederland loopt voorop bij de strijd tegen het gebruik van antibiotica bij vee. Door strengere wetgeving is het antibioticagebruik tussen 2009 en 2016 met 60 procent gedaald. Vee mag alleen bij ziekte en met goedkeuring van een dierenarts antibiotica krijgen. Na het toedienen van antibiotica geldt een wachttijd voordat het dier geslacht mag worden. Op deze manier worden antibioticaresten in levensmiddelen voorkomen.

Dat betekent echter niet dat resistente bacteriën niet uit het buitenland kunnen komen. “In Azië en Afrika hebben antibiotica eigenlijk al hun werkzaamheid verloren”, verklaart Jan Kluytmans, hoogleraar microbiologie, verbonden aan het UMC Utrecht. “Daar zijn infecties met volledige resistente bacteriën nu heel normaal.” Deze resistente bacteriën komen door besmet voedsel ook naar Nederland.

Het volledige nieuwsbericht leest u op nos.nl

Deel artikel: