Nieuws overzicht

Medicijngebruik tijdens de hitte

2 augustus 2019

Wat is het effect van hitte op medicijnen? Het Rode Kruis pleit voor een hoger bewustzijn rond medicijngebruik tijdens de warmte.

Uit een onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat 80 procent van de oudere medicijngebruikers zich niet bewust is van het effect van hitte op medicijnen. Slechts vijf procent van de patiënten blijkt maatregelen te nemen tijdens de warmte. De warmte kan bepaalde medicijnen beïnvloeden, zoals medicijnen voor hart- en vaatziekten of diabetes. Ziekenhuisapotheker Rien Hoge, werkzaam in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, raadt aan om de bijsluiter goed te lezen: “Bij sommige medicijnen, voornamelijk antibiotica, reageert de huid sterker op zonlicht wat tot verbranding kan leiden.

Op het etiket of de bijsluiter staat of je moet oppassen in de zon. Je kunt dan best naar buiten, wel goed bedekt, maar ga niet drie uur in de zon op het terras zitten.” Raadpleeg bij twijfel echter een arts en ga het medicijngebruik niet zelf doseren. Zoals ook op de bijsluiter beschreven staat, moeten medicijnen op de juiste manier bewaard worden. “Als ze niet in de koelkast horen, berg ze dan zo diep mogelijk in huis op, het liefst in een afsluitbare kast. Leg ze in ieder geval niet in de volle zon.”

Het volledige artikel is gepubliceerd door RTV Drenthe. De onderzoeksresultaten zijn op de website van het Rode Kruis te vinden.

Deel artikel: