Nieuws overzicht

Interview met Matthias Groote van de EDR

1 maart 2018

Matthias Groote is de nieuwe voorzitter van de Eems Dollart Regio (EDR). De EDR is met name verantwoordelijk voor vele INTERREG projecten, met onder andere “health i care”. In dit interview bespreekt de voorzitter vele verschillende onderwerpen, zijn persoonlijke geschiedenis, tolheffing op snelwegen, het leren van de buurtaal, de gevolgen van de Brexit en nog veel meer.

In het interview benadrukt de heer Groote het belang van de EDR, in een tijd dat veel landen terugvallen op nationale standpunten en dat de EDR duidelijk moet maken dat de voor open grenzen staat. Hij ziet vele uitdagingen in zijn nieuwe positie en de positie van de EDR, met name in de zorg ziet hij ruimte voor verbetering. De samenwerking tussen ziekenhuizen en verpleeginstellingen moet worden verbeterd, hij zegt dat momenteel het netwerk in de zorg moet worden uitgebreid, aangezien er aan beide kanten van de grens gebieden zijn waar op het gebied van zorg er te kort komt.

De heer Groote is ervan overtuigd dat het grootste zijn de administratieve belemmeringen probleem in de zorg. Hiermee bedoelt hij dat in het geval dat er een Nederlands ziekhuis is, dat gespecialiseerd is in bepaalde gebieden. Een patiënt in een Duits ziekhuis die een bepaalde behandeling nodig heeft, moet het administratief mogelijk zijn voor de patiënt om naar het Nederlandse ziekhuis te worden overgeplaatst. Dit is momenteel niet mogelijk, als een patiënt naar het buurland wil voor een behandeling komen er allerlei lange procedures naar boven, die de best mogelijke medische zorg voor de patiënt belemmeren.

Er worden vele andere onderwerpen besproken in het interview, voor meer informatie kunt u naar EDR.

Deel artikel: