Nieuws overzicht

Groot onderzoeksproject over faagtherapie in Duitsland

18 december 2018

De zogenaamde faagtherapie zou een alternatief moeten zijn voor het huidige antibioticum. Tot nu toe is het relatief onbekend in het Westen, maar in Rusland wordt het al sinds de tijd van de Sovjet-Unie met succes gebruikt. Bacteriën hebben de mogelijkheid om resistentie tegen antibiotica aan andere ziektekiemen door te geven, en blijft antibiotica-therapie tegen grenzen aanstoten.
Er is dus dringend behoefte aan een alternatief. Faagtherapie werd ongeveer 100 jaar geleden ontdekt door Frederick Twort en Félix d’Hérèlle, volgens Christine Rohde (curator van het Leibniz Instituut DSMZ GmbH in Braunschweig). Fagen zijn natuurlijke vijanden van bacteriën en behoren tot het microbioom dat in en op het hele menselijke lichaam voorkomt.
Er kunnen twee soorten worden onderscheiden: 1. de zogenaamde temperente bacterofagen en 2. virulente of lytische (oplossende) bacteriofagen. In de faagtherapie is de virulente bacteriofaaggroep heel interessant. “Waar bacteriën ongewenst zijn, kunnen geschikte fagen doelgericht helpen. Lytische bacteriofagen doden bacteriën door de bacteriën op te lossen of te laten barsten,” legt Christine Rohde uit. Deze therapie is daarom een behandeling op maat, omdat het noodzakelijk is om de fagen uit de natuur te vinden voor de betreffende kiem. De bijwerkingen van de therapie zouden onschadelijk zijn: “Fagen hebben geen toxische of andere bekende bijwerkingen, belasten de lever of nieren niet, tasten de maag niet aan, tasten onze microbieel niet aan, behalve de te bestrijden bacterie”, zegt Christine Rohde. Op de lange termijn zouden fagen waarschijnlijk de betere therapie voor bacteriële infecties kunnen zijn. De noodzakelijke infrastructuur bestaat echter nog niet, omdat de kiem voor faagtherapie eerst op het niveau van de bacteriële soorten moet worden geïdentificeerd, de bijbehorende faag moet worden gezocht en verwerkt vanuit een faagbank. Het is een zeer lang proces. Tijd, die patiënten met acute ontsteking niet hebben.
Faagtherapie is dan ook in de eerste plaats voor erg zieke patiënten voor die geen antibiotica beschikbaar zijn.
Momenteel realiseert het Leibniz Instituut DSMZ GmbH een karakterisering van alle fagen voor therapeutisch gebruik. De faagbank van het instituut is de grootste tot nu toe in Duitsland en een van de weinige in Europa. In de studie “Phage4Cure”, die sinds september 2017 wordt uitgevoerd, wordt de geschiktheid van fagen voor therapeutische doeleinden onderzocht en getest. Fagen zijn nog niet toegelaten als geneesmiddel in de EU.

Kijk hier voor het volledige artikel op focus.de.

Deel artikel: