Nieuws overzicht

Bacteriën in de ‘zombie-stand’ – de ontdekking van een alternatieve overlevingsstrategie

26 februari 2019

Een internationaal team van biologen, onder leiding van professor Leendert Hamoen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), heeft aangetoond dat sommige bacteriën lange tijd kunnen overleven, ondanks een gebrek aan voedingstoffen. Deze ontdekking werpt nieuw licht op de vraag hoe bacteriën aan antibiotica kunnen ontsnappen.

Er is al heel lang bekend dat bacteriën zich in twee standen kunnen bevinden: de ruststand (dormant state) en de actieve stand. In de ruststand vormen bacteriën sporen, waardoor ze in extreme omstandigheden kunnen overleven. Er blijkt echter een derde staat mogelijk te zijn: een soort zombie-stand. Hoewel de onderzoekers zelf niet over een zombie-stand spreken vindt professor Hamoen de term toepasselijk: “Het lijkt er op dat veel processen bij deze zeer langzaam groeiende bacteriën ongereguleerd doorgaan, ze kunnen leven met nagenoeg geen voedsel.” De onderzoekers toonden aan dat de bacterie Bacillus subtilis, die door een mutatie geen sporen meer kon vormen, ondanks uithongering extreem langzaam bleef groeien. “In ons onderzoek hebben we aangetoond dat bacteriën in deze nieuwe staat resistent zijn tegen verschillende typen van antibiotica”, zegt professor Harmoen in een interview met het journalistieke medium van de UvA (Folia). Verder onderzoek moet antwoord geven op de vraag of andere bacteriën deze staat ook hebben en hoe deze zombie-stand precies wordt gereguleerd.

Het complete interview van Folia met professor Leendert Harmoen vindt u hier. Het wetenschappelijke artikel over het onderzoek leest u in Nature Communications.

Deel artikel: