Nieuws overzicht

Antibioticaresistentie is een probleem van iedereen

12 februari 2018

Antibioticaresistentie is een groeiend probleem. Simpele operaties of behandelingen op de intensive care zullen in de toekomst levensgevaarlijk worden. Want antibiotica die nu voor de operaties worden gebruikt zullen in de toekomst niet meer werken.

Prof. Dr. Alex Friedrich is hoogleraar medisch microbiologie en infectiepreventie in het UMCG, vandaar volgt hij de berichtgeving over dit onderwerp zeer nauwkeurig. Hij heeft het doel om een duurzame oplossing te vinden voor antibioticaresistentie. De hoogleraar heeft gemerkt dat in de Antimicrobial Resistance Benchmarkt rapporten, de vinger vaak word gewezen naar een sector. Hij ziet dit als iets heel negatiefs, want volgens hem kan antibioticaresistentie alleen worden bestreden als er een collectief beleid word gevormd.

Daarnaast zegt prof. dr. Friedrich dat momenteel antibioticaresistentie word bestreden met nieuwe antibiotica. Dit ziet hij als een ‘pleister op de wond’. Want in een mum van tijd zal voor die antibiotica ook resistentie ontstaan. Daarom moet de focus worden gelegd op effectieve infectie- en resistentie-preventie, aldus prof. dr. Friedrich.

De hoogleraar legt een nadruk op het excessieve gebruik van antibiotica rond de Duits-Nederlandse grens. Dit is vanwege het gebrek aan specialistische zorg in deze regio. Antibiotica word sneller voorgeschreven en daarom ook vaker gebruikt. Dit leid tot de snel groeiende antibioticaresistentie in deze regio.

U vind meer informatie over dit nieuws bericht op dvhn.nl

Deel artikel: