Universiteit Bielefeld, AG Umwelt und Gesundheit

  • Categorie

    Diagnostiek & preventie

  • Nummer

    Consortium 26

  • Samenvatting

    Het doel van het consortium is het ontwikkelen van een zelfuitnameset voor screening onderzoeken voor 4MRGN (multiresistente Gram-negatieve staven die resistent tegen 4 antibioticagroe-pen zijn) door middel van een rectaal uitstrijkje. Om een hoge doelgroepspecificiteit van het product te garanderen worden aspecten, zoals de uitvoerbaarheid van de toepassing en de acceptatie van de gebruikers, in de ontwikkeling van de set in aanmerking genomen.

Overzicht

Projectomschrijving

De AG 7 – Umwelt und Gesundheit, Faculteit Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Bielefeld en LABCON-OWL te Bad Salzuflen ontwikkelen in het kader van het consortium een product voor de zelfuitname van darmbacteriën, dat door alle bevolkingsgroepen op een laagdrempelige manier gebruikt kan worden. De aanwezigheid van resistentiegenen van multiresistente Gram-negatieve bacteriën (MRGN) wordt met behulp van een rectaal uitstrijkje onderzocht. In het laboratorium van de LABCON-OWL worden de ingezonden monsters met behulp van de modernste moleculair biologische methoden geanalyseerd. Met behulp van een vragenlijst, ontwikkeld door de Faculteit Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Bielefeld, worden de bruikbaarheid van de set en de acceptatie van de gebruikers geregistreerd om de hoogst mogelijke doelgroepspecificiteit van het product te bereiken.

 

De zelfuitnameset
Het product bestaat uit een buitenverpakking en een voorgefrankeerde verzendverpakking. Deze bevat de vereiste uitstrijk-, het transport- en de verdere benodigde materialen, evenals de vragenlijst over aspecten zoals de uitvoerbaarheid van de toepassing en de acceptatie door de gebruikers. Daarnaast is er een laagdrempelige brochure ontwikkeld met schriftelijke informatie over het onderwerp en geïllustreerde instructies voor het zelfstandig uitvoeren van de een rectaal uitstrijkje om taalbarrières uit te sluiten.

De zelfextractie-set is klaar!

26 november 2018

De voorbereiding van de informatie- en aanvraagbrochure voor de MRGN zelfextractie-set is afgerond. Zo wordt de gebruiker eerst vertrouwd gemaakt met het onderwerp, geïnformeerd over de set en door middel van afbeeldingen en schriftelijke instructies door de testprocedure geleid.[...]

verder lezen

Het project wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en door de Europese Unie en de volgende instellingen financieel ondersteund: