Hycult Biotech B.V.

  • Categorie

    Diagnostiek & preventie

  • Nummer

    Consortium 11

  • Samenvatting

    Ontwikkeling van een veelgevraagde low-cost-sneltest (EcHECk) ter identificatie van infecties door EHEC en ter bescherming tegen de overdracht van ziekteverwekkers.

Overzicht

Projectomschrijving

EcHECk is de naam van een nieuw te ontwikkelen sneltest voor het efficiënte en betrouwbare detecteren van EHEC (enterohemorragische Escherichia coli) infecties. Besmetting met EHEC kan leiden tot het ontstaan van het hemolytisch uremisch syndroom (HUS), een zeer ernstige nieraandoening. De nieuwe diagnostische test zal ontwikkeld worden binnen een uniek consortium waarin hoog aangeschreven HUS referentie centra en experts op gebied van EHEC infecties in zowel Nederland als Duitsland zullen samenwerken. Dit zal worden geleid door Hycult Biotech, een SME gespecialiseerd in het ontwikkelen van immunologische testen voor infectieziekten, in samenwerking met Radboudumc, Afdeling Kindergeneeskunde.

Update project

22 maart 2017

Er is door Hycult Biotech een start gemaakt met de ontwikkeling van een commerciële test voor het detecteren van antistoffen tegen EHEC (enterohemorragische Escherichia coli) O157 in bloed/plasma. Radboudumc heeft daarnaast grote stappen gemaakt met betrekking tot het kunnen discrimineren tussen infectie-gemedieerde HUS (hemolytisch uremisch syndroom) en atypische of genetische HUS.

Foto’s bekijken

Profiel Hycult Biotech

10 november 2016

Hycult Biotech is consortium leider van het EcHECk project binnen health-i-care.

Kickoff EcHECk

30 november 2016

Op 29 november 2016 presenteerden Dr. Erik Toonen (Hycult Biotech) en Dr. Elena Volokhina (Radboudumc) hun gezamenlijke projectplan. Er werd onder meer duidelijk gemaakt dat de huidige test methodologie onvolledig is en er behoefte bestaat voor een verbeterde diagnostische assay. De pitch zoals deze werd gepresenteerd kunt u als pdf downloaden.

Download Paper

Het project wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en door de Europese Unie en de volgende instellingen financieel ondersteund: